fallback

Инфлацията в Турция се изстреля до близо 70% през април

Турската лира продължи своя цикъл на поевтиняване след публикуването на официалната статистика, която показа устойчив инфлационен натиск върху домакинствата

15:00 | 05.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Годишната инфлация в Турция е достигнала нов 20-годишен връх през април, равнявайки се на 69,97%, съобщи Ройтерс. Двигател за бързото покачване на цените са били войната в Украйна и поскъпналите енергоизточници и суровини.

На месечна база потребителските цени са се увеличили със 7,25%, става ясно от данните на турския национален статистически институт. За сравнение - прогнозите от анкета на медията бяха за ръст от 6% през април, докато очакванията за годишното равнище бяха за резултат от 68%.

Ръстът в потребителските цени е бил предизвикан от повишение в размер на 105,9% в транспортния сектор, което включва поскъпналите енергоизточници, и от ръст от 89,1% в цените на храните и безалкохолните напитки.

На месечна база храните и безалкохолните напитки са поскъпнали най-много с 13,38%, докато цената на жилищата се е увеличила със 7,43%.

Междувременно производствената инфлация се повиши от 115% през март до 121,8% през април 2022 г., което е нов връх от март 1995 г. насам на фона на рязко покачващите се цени на енергоносителите, прекъсванията в доставките и по-слабата лира. Цените се повишават навсякъде: в минното дело и кариерите (125,9%), в преработващата промишленост (112,1%), в производството на електроенергия, газ и климатични инсталации (247,5%) и във водоснабдяването (63,2%). В сравнение с предходния месец цените на производител са се ускорили със 7,7%.

След публикуването на данните турската лира поевтиня с 0,9%, като един щатски долар се обменяше срещу 14,8525 турски лири. Към 14:41 ч. българско време цената на щатския долар е 14,8686 турски лири.

Ценовият натиск натежава на домакинствата само година преди предстоящите президентски и парламентарни избори в Турция, които може да сложат край на дългото управление на сегашния турски президент Реджеп Ердоган.

"Всичко опира до поскъпването на храните и енергията, както и до невероятния провал на паричната политика в Турция - опира до жалкия и абсолютен провал на нетрадиционната парична политика на Ердоган", каза Тимъти Аш, стратег в Bluebay Asset Management.

Президентските избори, както и тези за нов парламент в Турция, ще се състоят през юни 2023 г., а данните от социологически проучвания показват, че подкрепата към Ердоган намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
fallback